Magyar English

Üzenet

Fényképezőgép "A család az emberi együttélés csodás találmánya, a társadalom alapja. A családban születnek a legfontosabb szeretetkapcsolatok. A legfőbb jellemzője az ÉN helyett a MI elfogadása: a te gondod az én gondom, a te örömöd az én örömöm is. Egymás elviselése a szeretetben. Feltétele a folyamatos, a gondoskodó figyelem, amely sokféle módon veszi körül azokat, akik együtt élnek." (Gelencsér Katalin)

Üzenet rovatunkban minden hónapban egy-egy NOE tag írja le gondolatait a családról, a gyermekvállalásról, a nagycsaládos létről.

Te nem dolgozol?

- kérdezik sokszor csodálkozva ismerősök ha kiderül, nincs munkahelyem (a családon kívül). Elgondolkodom ilyenkor. A nagymamámnál ez még miért nem volt probléma?   
Nem, én nem dolgozom "csak" fölneveltünk a párommal együtt hat gyereket (a legkisebb folyamatban :), nagy kertet művelünk, amiből  százával készülnek a lekvárok, befőttek, levek, állatokat tartunk és a szabadidőmben működtetek egy helyi alapítványt (Otthon Segítünk), ahol az önkéntes csapattal próbálunk segíteni kisgyerekes családoknak, akik ezt kérik.  Ez sok, vagy kevés, nem tudom.
 
Csak csodálni lehet azokat az anyákat, akik nagy család mellett még mesés karriert is fölépítettek. Nekünk soha nem jutott külső segítség, nagycsaládos támogatás, talán ezért is ragadott meg az OSA szellemisége: ami nekem hiányzott, próbáljam másoknak megadni: a baráti, nagyszülői jelenlétet.Miért lett mégis hat gyerekünk? Tréfásan azt szoktam erre mondani: a férjem is hármat tervezett, meg én is, az ugye összesen hat. Az igazság az, hogy amire felocsúdtunk az esküvőnk után megszületett az első három - nem egészen négy év alatt. Azután ( a családtervezést immár komolyan véve ) egy kicsit ritkásabban érkeztek a többiek. Emlékszem, amikor 5. kislányunk karácsonyra mindenképpen kistestvért kért, próbáltuk elmagyarázni, hogy valakinek utolsónak is kell lenni egy családban, érje be egy nővérrel és három bátyussal, ő hajthatatlan maradt: le is rajzolta az "angyaloknak címzett levelében a  fenyőfa alá a bölcsőt benne a vágyott kistesóval. Végül az égiek gondoskodtak a kívánság teljesüléséről és nem sokkal a 7. születésnapja után karácsony szentestéjén megszületett a kisöccse. Még aznap éjjel az éjféli misén megtudta tőle az egész falu, mert ő volt abban az évben Gábriel angyal, aki jelentette a pásztoroknak, hogy kisbaba született ...
Most visszatekintve a világért sem adnám oda egyiket sem (ahogy a Jókai novellában a suszter sem tud választani a 9 közül...) . Gazdagok vagyunk, legalább is a jókais értelemben.

Györgyné Kollár Gabriella
Ajka
 
NOE-FON
noe-fon
Eseménynaptár
Nap képe
Nap idézete

Az igazi szeretet önmagával megelégedett. Jutalma az, aki szeret. (Szent Bernát)

Tagegyesület kereső

Írja be a keresett település nevét!

Keresés

Támogatóink

Vodafone Nagy család - kis lábnyom Új Magyarország fejlesztési terv Széchenyi terv Magyar Élelmiszerbank Egyesülete Fővárosi Vízművek Zrt.