"Szolidaritással a közoktatásért" díjban részesült a NOE

Második alkalommal adta át a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Szolidaritással a közoktatásért elismerést.
A családok és a közoktatás számára ma hidegen fújnak a szelek, de az elmúlt év rombolása visszafordítható.

Visszafordítható az elmúlt év rombolása a szülőkben és a pedagógusokban rejlő szellemi tartalék mozgósításával – mondta Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, akinek szervezetét a közelmúltban elhunyt Beke Kata mellett az idén Szolidaritással a közoktatásért díjjal tüntette ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Második alkalommal adta át a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Szolidaritással a közoktatásért elismerést. Az idén posztumusz az érdekvédelmi szervezet egyik alapítója, Beke Kata, valamint a Nagycsaládosok Országos Szövetsége kapta a díjat.

Mendrei László, a PDSZ elnökségi tagja laudációjában az 1989. november 9-i nap eseményeit idézte fel, amikor a közelmúltban elhunyt Beke Katával indultak egy hódmezővásárhelyi fórumra, ám autójuk még a fővárosban lerobbant. A vendéglátók három és fél óráig vártak az előadókra, de senki nem szólt egyetlen rossz szót sem a késés miatt. Nem véletlenül. Mendrei László megjegyezte, a nyolcvanas évek közepe óta Beke Katára ikonként tekintettek, cikkei, könyvei szamizdatnak számítottak a pedagógusok körében. Beke Kata olyan iskola megteremtéséért dolgozott, ahol a gyermek érdeke nem csak személyiségi jogainak védelmében merül ki. A PDSZ soraiból elsőként lépett át a politika színpadára, hogy tevőlegesen vegyen részt az ideális iskola megteremtésében. A politika azonban nem engedte alkotni. Életművéért novemberben ítélte oda neki a PDSZ a Szolidaritással a közoktatá-sért díjat, amelyet már nem vehetett át. December 3-án, 73 éves korában elhunyt. Az oktatási tárca egykori politikai államtitkárának adományozott elismerést Beke Kata unokatestvére vette át.

A másik kitüntetett, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tevékenységét Kertész Ágnes, a PDSZ alelnöke méltatta. A NOE munkálkodását úgy jellemezte, mint a díjon ábrázolt jelenetet: Szent Márton a nagy hidegben átadja fél köpenyét egy didergő koldusnak. Kertész Ágnes szerint a családok és a közoktatás számára ma is hidegen fújnak a szelek, ezért elengedhetetlen a NOE tevékenysége, amelyet közösségben a közösségért végeznek. Szabó Endre, az egyesület díjat átvevő elnöke a 2007-es, a PDSZ-szel és a Magyar Orvosi Kamarával közösen szervezett tüntetést elevenítette fel, amikor a tandíj, a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint az egészségügy privatizációja ellen tiltakoztak. Elmondta, volt értelme a munkának, mert ezek közül már egyik sem létezik. Szabó Endre hozzátette: az elmúlt év rombolása is visszafordítható a szülőkben és a pedagógusokban rejlő szellemi tartalék mozgósításával.

Sándor Csilla

Forrás: www.magyarhirlap.hu