Nők, nyugdíj, 40 év

Számos levelet és telefonhívást kapunk a a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba menetele ügyében. Tagjaink tájékoztatására az alábbiakat tesszük közzé.
Nyugdíj:

Minden lehetséges fórumot megkeresünk. Kérjük, ahol célszerűen lehet, Ti is segítsetek.

A nyugdíj ügyében a kormány előzetes megkérdezésünket mellőzve fogadta el a javaslatot. Normaszöveg a mai napig (nov. 19.) nem elérhető, csak sajtóhírek vannak. Addig érdemben tárgyalni sem lehet, amíg pontos szöveget nem látunk.

Álláspontunk szerint a teljes öregségi nyugdíjba menetel korhatár előtti kedvezményét elsősorban a járulékot is fizető és több gyermeket is megszült, felnevelt anyáknak kellene nyújtani. Azoknak, akik a maguk részéről mindent megtettek a nyugdíjrendszer korábbi feltételeinek fenntarthatóságáért – sok éven át járulékot is fizettek és még mások helyett is állítottak munkaerőt.

Ezért semmiképpen sem tartjuk elfogadhatónak, a gyermekgondozási ellátáson - járulékfizetéssel is fedezett - szolgálati idők utólagos korlátozását sem a sajtóban megjelentek szerinti 8, sem akárhány évben. Ez a 8 éves korlát ugyanis azt jelentené, hogy ha valaki 17 évesen, friss szakmunkásként állt munkába és 2-2 év korkülönbséggel legfeljebb 1-3 gyereket szült és nevelt fel, sőt, még akkor is, ha gyermektelen, az már 57 évesen jogosult lenne erre a kedvezményes nyugdíjba menetelre, míg aki ugyanennyi évesen állt munkába és szintén folyamatosan dolgozott, de közben 2-2 év korkülönbségű 6 gyereket nevelt fel és csak 2-2 évig, összesen tehát 10 évig gondozta otthon őket, az mégis csak 4 évvel később, 61 évesen kaphatna nyugdíjat.

A korábban szolgálati időknek minősülő tanulmányok idejét sem tartjuk indokoltnak itt számításon kívül hagyni.

(MBZS)