Ausztria vonattal

Ausztria nagyon könnyen elérhető vonattal Magyarországról, és a számos kedvezményes ajánlat miatt általában elég olcsón el is lehet ide jutni.
Ausztria nagyon könnyen elérhető vonattal Magyarországról, és a számos kedvezményes ajánlat miatt általában elég olcsón el is lehet ide jutni.

Budapestről győri megállással Bécsbe kétóránként indulnak InterCity, illetve EuroCity járatok. Tatabányáról és Győrből pedig EUREGIO személyvonatak is indulnak az osztrák fővárosba. Hasonló sűrűséggel járnak a Budapest Sopron Bécsújhely InterCity járatok is, illetve nagyjából óránként a Sopron Bécsújhely járatok, amelyek közül több Szombathelyről érkezik, illetve néhány a Graz Szentgotthárd-Szombathely útvonalon. Szintén közel óránként (csúcsidőben sűrűbben) járnak a Sopron Ebenfurt Bécs járatok is, illetve kétóránként megy vonat Fertőszentmiklósról is Nezsider (Neusiedl am See) illetve Bécs felé.

Szombathelyről Szentgotthárdon át járnak EUREGIO vonatok, illetve este oda, reggel vissza egy InterCity Budapestről.

Közvetlen vonat napi négy jár, Salzburgba és Tirolba pedig napi két éjszakai vonattal lehet közvetlenül eljutni. érdemesebb talán Bécsben átszállni. Ez a leggyorsabb eljutási mód Dél-Ausztriába, Karintiába is.

Ausztria kiterjedt vasúti hálózattal rendelkezik, vasútvonalai elég jól átszövik az országot. Mindazonáltal az Alpok vonulatai természetes akadályt jelentenek a sűrű hálózat kialakításához, így megeshet, hogy két aránylag közeli település vonattal csak nagy kerülővel érhető el. A helyzeten valamelyest segít, hogy több alagút is fut a hegyek alad, melyek közül a legjelentősebb a Tirolt és összekötő Arlberg-alagút, illetve a Salzburg tartomány és Karintia közötti Tauern-alagút. A magashegységekben futó vasútvonalak gyönyörű panorámát kínálnak, azonban hátrányuk, hogy általában alkalmatlanok a nagysebességű vonatok fogadására, így az átlagos nyugat-európai menetidőnél valamivel hosszabbra kell számolni (a Kelet-Európainál azonban jóval rövidebb). Az ország egyetlen nagysebességű vonalszakasza, a Bécs és Linz közötti szakasz, amelyet fokozatosan fejlesztenek 250 km/h-s sebességre.

Az országban legnagyobbrészt az öBB szállítja az utasokat, de számos magántársaság is üzemeltet járatokat, vonalaik azonban nagyon jól kapcsolódnak a törzshálózathoz.

A vonatok általában nagyon tiszták és számos kényelmi opciót nyújtanak. Fekvőhellyé alakítható üléseikkel a fülkés kocsik kiválló éjszakai utazási lehetőséget nyújtanak (természetesen csak, ha a fülke nincs tele). Valamennyi vonaton találni konnektort is, amit szabadon lehet használni.

Jegyek, bérletek

A normál jeggyel való vasúti közlekedés drága, azonban számtalan jobbnál-jobb kedvezményes ajánlatot tanálni, melynek segítségével akár a magyar árak töredékéért rengeteget lehet vonatozni. Amúgy az osztrák vonatok egységárásak, a helybiztosítás csak pár Bécs- Velence vonaton kötelező, felár pedig nem létezik (ICE vonatokon se).

Mindenki (akár magyar lakcímmel is) vásárolhat VORTEILScardot, amely 46%-os kedvezményt (automatában vagy interneten vásárolva 50% kedvezményt) biztosít a vonatokon illetve buszokon, illetve magába foglal egy RailPlus kártyát, amellyel bármely nemzetközi vonalon 25 % kedvezménnyel lehet utazni (az osztrák szakaszon 46%-kal). A kártya ára 99 € (amely komoly összegnek tűnhet, de a magas jegyárakat figyelembe véve hamar megtérül). Az idősek (nők 60 év, férfiak 65 év felett) 26,9 €-ért, a fiatalok (26 év alatt) 19,9 €-ért hozzájuthatnak.

A VORTEILScardhoz számos kedvezményes ajánlat tartozik, például az őszi hétvégéken az idősek 7 €-ért válthatnak hálózati jegyet. Vagy például a FlyNiki jeggyel rendelkezők 7 €-ért mehetnek Ausztria bármely pontjáról a reptérre, illetve onnan az ország bármely pontjára.

A legelőnyösebb ajánlat azonban a fiataloknak szól. Az öBB-Sommerticket ajánlattal (korábbi nevén: Jugendferiennetzkarte) nyáron, július és augusztus hónapokban lényegében korlátlanul (hétköznap 0-8 óra kivételével) lehet az öBB vasúthálózatát használni. A bérlet 20 év alattiaknak 19,9 €, 20-26 éves korig 39,9 €-ba kerül, és akár a MáV pénztárában is megvásárolható (VORTEILScard nélkül is kapható).

Nagyon kedvező továbbá az új Einfach-Raus-Ticket ajánlatuk, amely 28 €-ba kerül, és 2-5 fő részére teszi lehetővé a regionális vonatokon (EN, IC, EC, ICE kivételével minden vonat) való utazást egy napon belül. Munkanapokon csak 9 óra után használható.

Bécs központjában a turisták is ingyenesen bérelhetnek kerékpárt, amelyet a használat után a kijelölt helyekre kell leállítani.